Een blog over verlatingsangst en eenzaamheid in relaties  - 4/7/2020 :

We zijn geboren in een warm nest waar ouders er alles aan doen om ons gelukkig te maken en om ons te laten opgroeien in een sfeer van veiligheid en comfort.  Maar vaak loopt het anders uit. 


Want onze ouders hebben ook nog dingen waar ze in het reine moeten komen en daardoor groeien kinderen vaak op in een gezin waar er vaak ruzies zijn, soms huiselijk geweld, alcoholisme. 


Als één van de partners zijn emoties probeert te onderdrukken, dan gaan ze vaak een uitweg zoeken in drank, sociale media, teveel overuren maken, waardoor er vervreemding ontstaat tussen de ouders, die na een tijd ook voelbaar is bij de kinderen. 


Soms eindigt het dan in een scheiding en dan doen de ouders hun best om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, zodat de schade beperkt blijft voor de kinderen, maar dat verloopt niet altijd zoals we het willen.


En dan op hun beurt gaan onze kinderen een relatie aan en ofwel herhalen ze dezelfde fouten als hun ouders ofwel gaan ze stilstaan bij welke belemmerende overtuigingen ze hebben over zichzelf, over liefde, over relaties en gaan ze aan de slag om deze te veranderen.


Verlatingsangst in een relatie komt er wanneer je al je verwachtingen voor geluk projecteert op de andere.  De andere zal mij gelukkig maken.  We gaan goed communiceren en alles met elkaar delen en dan zal hij of zij mij nooit verlaten.  Het is een mooie wens, maar zo loopt het niet altijd.  


Verlatingsangst ontstaat vanuit een leegte in mijzelf.  Om mijn angst te transformeren naar veiligheid en liefde.  Is het heel belangrijk dat ik besef dat ik niemand nodig heb om me veilig te voelen.  In essentie ben ik altijd veilig er kan mij niets overkomen.  Mijn ziel is onvernietigbaar. Enkel mijn lichaam is vergankelijk, maar ikzelf ben onvergankelijk.


Dan als tweede is het heel essentieel dat ik zelfrespekt heb, mijn eigen waarde zie en erken en te beseffen dat ik enorm veel te bieden heb en als de andere dit niet inziet, dan mag hij of zij vertrekken, want dan zal ik iemand anders aantrekken, die mijn waarde wel zal inzien. 


Je hoeft nooit te bedelen voor aandacht.  Probeer om in je eigen kracht en zelfrespekt te blijven, geef mensen liefde en bewuste aandacht en dan zal je mensen aantrekken die op jouw golflengte zitten en dan kan een relatie ontstaan van wederzijdse liefde en respekt.  Eenzaamheid komt wanneer ik de verbinding met mezelf heb verbroken en mijn geluk buiten mezelf zoek.  Als ik thuiskom bij mezelf zal ik me nooit eenzaam voelen.